Autobanden
Een goede band met het wegdek?
Met onze moderne banden demonteer- en balanceerapparatuur kunnen we in combinatie met de computergestuurde uitlijnapparatuur uw auto-onderstel optimaal op de weg zetten. Wij leveren vrijwel alle merken banden tegen concurrerende tarieven. Levering van winterbanden is uiteraard mogelijk.
Waar moet u bij banden aan denken?
Als het uw banden betreft, moet u niet alleen over alle veiligheidsaspecten nagedacht hebben, maar ook voorgelicht zijn over alle aspecten van uw band. Er is geen enkel onderdeel aan uw auto, wat zoveel aandacht en oplettendheid vraagt als uw band. Deze informatie is bedoeld om u te laten weten hoe u op een goede manier met uw banden omgaat en waaraan u kunt zien dat het tijd wordt voor een paar nieuwe. Houdt u hierbij goed in uw achterhoofd, dat het niet alleen gaat om de rijeigenschappen van uw auto, maar in de eerste plaats om uw persoonlijke veiligheid.
Profieldiepte
Gladde banden zijn niet geschikt voor natte, gladde en met sneeuw bedekte wegen. Slijtage-indicatoren in de lengtegroeven van de band waarschuwen u als de band te ver afslijt. Ze worden zichtbaar als kleine dwarsverbindingen als het profiel tot 1.6 mm is gereduceerd. Eigenlijk moet u niet tot dat moment wachten, omdat het uit veiligheidsoverwegingen verstandig is om uw banden al eerder te vervangen. In het geval van zomerbanden is vervanging aan te raden bij een profiel van 2 mm. Als het extra brede banden betreft, raden we 3 mm als ondergrens aan. TIP: Geen profieldieptemeter in uw bezit? Toch wel! Pak een 1 euro muntstuk en steek deze in de groeven van uw band. Zodra het gouden randje zichtbaar wordt, is de profieldiepte minder dan 3mm. Winterbanden verliezen hun grip op met sneeuw bedekte wegen al bij een restprofiel van 4 mm. Het is dan ook aan te raden om dat type banden bij 4 mm restprofiel te vervangen. Houd uw band op de juiste spanning!
Luchtdruk
Voor autobanden geldt hetzelfde als voor een luchtbed. Als er te weinig lucht in zit wordt hij slap. In het geval van de autoband gaat daarmee het contact met de weg verloren. De levensduur van de band loopt terug. Daar komt nog een hoger brandstofgebruik bovenop. Het kan daarom niet vaak genoeg worden gezegd: Kijk eens wat vaker naar uw band en controleer elke keer als u tankt even de bandenspanning. De juiste luchtdruk is waar het allemaal om draait. U kunt het aan de binnenzijde van het brandstofklepje of van de portierstijl of in het instructieboekje van uw auto vinden. Houdt u er rekening mee dat de bandenspanning varieert met de belasting, rijsnelheid en het type van de band. Als u twijfelt, bel ons dan op. Test elke drie tot vier weken uw bandenspanning. Hierbij ligt de nadruk op het woord "Regelmaat". Als de bandenspanning al te veel verminderd is, hebt u eigenlijk al te lang gewacht. De meting moet altijd plaatsvinden als de banden nog koud zijn (minder dan 3 km). Na het rijden met hogere snelheid is de meting niet een juiste weergave van de bandenspanning.
De zomerband
Een band is voor de meeste mensen rond en zwart en een noodzakelijk iets om onder de auto te hebben. Maar, een band is veel meer. De banden van uw auto spelen een cruciale rol bij uw eigen veiligheid en die van anderen. Wanneer u veilig en comfortabel wilt rijden, zijn goede banden een vereiste. De band vormt immers het enige contact met het wegdek. U moet hier dus te allen tijde op kunnen vertrouwen. Personenwagenbanden zijn er in allerlei soorten en maten. De kwaliteit van de banden is dankzij toepassing van nieuwe technologieën en innovatieve productiemethoden de afgelopen decennia sterk gestegen. Met name de ontwikkeling van een betere rubbersamenstelling, de toepassing van het modernste karkasmateriaal en de aandacht die het loopvlak gekregen heeft, leidt tot de conclusie dat een moderne band werkelijk een hightech product is:
- De rolweerstand is verminderd (lager brandstofverbruik)
- Het geluidsniveau is gedaald
- De slijtage is sterk verminderd
- Het stuurgedrag is sterk verbeterd
- Het comfort van de banden is sterk toegenomen
De winterband
's Winters zijn er andere rijomstandigheden dan 's zomers. Sneeuw, ijzel, regen, hagel en bladeren op het wegdek kunnen voor hinder zorgen. De bandenbranche heeft hier een speciaal soort band voor ontwikkeld: de winterband. Bij temperaturen beneden de 7 graden zorgt deze band voor:
- Kortere remweg
- Betere grip
- Juiste waterafvoer
- Meer rijcomfort
Oftewel: Een winterband draagt bij aan uw veiligheid! J&F Auto- en Bandenservice helpt u graag bij het maken van de juiste keuze., wij leveren alle merken en maten.
Bestelwagenbanden
Een personenwagenband is niet geschikt voor een bestelwagen. Vele mensen houden geen rekening met het draagvermogen van de band. Dit draagvermogen is afhankelijk van de maximale aslast van uw bestelwagen. Vooral bij de kleinere bestelwagens is het van belang dat de juiste banden gemonteerd worden. Tijdens de APK wordt hier ook streng op gecontroleerd. J&F auto- en bandenservice adviseert u graag de juiste keuze in banden te maken, passend bij uw type bestelwagen.
Bandreparatie
Wanneer een autoband lek is wil het niet altijd zeggen dat deze vervangen moet worden voor een nieuwe band. Het is dan ook de taak van J&F auto- en bandenservice om deze band voor reparatie zeer nauwkeurig te inspecteren op eventuele gebreken. In vele gevallen is een noodreparatie voldoende, anders wordt een lekke band van binnenuit gerepareerd door middel van een manchetpleister of een “paraplu” vormige pleister. Daarna wordt de band weer vakkundig uitgebalanceerd. Na deze reparatie is deze band weer net zo veilig en goed als voorheen.