APK
Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt de auto getest op veiligheid en milieueisen. Zo moeten de remmen goed zijn en mag de auto niet teveel vervuilende stoffen uitstoten. De APK is in heel Europa verplicht.
Doe de J&F online kenteken check!
U kunt op onze website aan de hand van uw kenteken zelf de gegevens opvragen van uw auto. Hiermee kunt u allerlei gegevens ziens, waaronder de APK vervaldatum.
Hoe vaak APK?
Personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s (lichter dan 3.500 kilo) moeten regelmatig een APK ondergaan. Hoe vaak een auto gekeurd moet worden, hangt af van de brandstof waarop de auto rijdt, hoe zwaar de auto is en wanneer de auto voor het eerst op de weg is toegelaten:
- Eerste keer op de weg na 1 januari 2005:
Benzine/elektromotor: eerste APK na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, daarna elk jaar.
Diesel, gas of anders: eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar. - Eerste keer op de weg vóór 1 januari 2005:
Alle brandstoffen: eerste APK na 3 jaar, daarna elk jaar. - Voertuig ouder dan 30 jaar:
Alle brandstoffen: eens per 2 jaar APK. - Voor het eerst op de weg vóór 1 januari 1960:
Alle brandstoffen: geen APK-plicht.
Autobezitters ontvangen een herinnering voor de APK van de RDW. Ze blijven wel zelf verantwoordelijk voor het ook echt laten keuren van de auto. De autokeuring kan worden uitgevoerd door RDW-erkende garagebedrijven en keuringsstations in Nederland. Uiteraard is J&F Auto -en Bandenservice RDW erkend. Wij zijn herkenbaar aan een oranje sticker waarop staat: RDW erkend.
Wat wordt er gekeurd bij de (APK)?
Bij de Algemene Periodieke Keuring (APK) wordt gelet op een aantal onderdelen. De keurmeester beoordeelt uw auto op verkeersveiligheid, milieu en registratie.
Onderdelen APK
Tijdens de keuring wordt gelet op:
- De verkeersveiligheid: remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie;
- Het milieu: uitlaatgassen;
- De registratie: kilometerstand, het Voertuigbewijs, voertuigidentificatienummer en de gebruikte brandstof.
Roetmeting bij APK
Auto's met een bouwjaar van 1980 of later die een dieselmotor hebben, ondergaan bij de APK een roetmeting. Bij deze meting is het van groot belang dat u uw voertuig in een goede staat van onderhoud voor de keuring aanbiedt om motorschade te voorkomen. Dieselmotoren van na 1972 zijn erop gebouwd om deze meting te kunnen ondergaan als de onderhoudsbeurten volgens de fabrieksvoorschriften zijn uitgevoerd.
Viergasmeting bij APK
Auto's met een bouwjaar van 1993 of later die een benzinemotor of LPG-motor met een geregelde katalysator hebben, moeten een viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.
Registratie kilometerstand
De registratie van de kilometerstand van uw voertuig is een wettelijk verplicht onderdeel van de APK. Deze kilometerstand wordt geregistreerd in de databank van de Stichting Nationale Auto Pas. De kilometerstand wordt geregistreerd om fraude met kilometerstanden te voorkomen.
APK vervaldatum
De RDW geeft de eigenaar twee maanden van tevoren (voor het verlopen van de APK datum) de mogelijkheid om de auto te keuren met behoudt van de oorspronkelijke APK datum plus 1 jaar.
Wanneer moet de auto een APK keuring?
Het werkt als volgt. Een auto moet voor het eerst gekeurd worden als die 4 jaar oud is, daarna 2 keer over om de twee jaar en vervolgens om het jaar. Dit schema wordt 4-2-2-1 genoemd en is geldig voor personenauto's met een benzine- of elektromotor. Als de personenauto voorzien is van een diesel-, gas- of andere motor dan is het 3-1-1 schema van toepassing. Dus de eerste keer na 3 jaar, vervolgens om het jaar.
Als de auto ouder is dan 30 jaar dan mag die om het jaar gekeurd worden 6 weken voordat de auto gekeurd moet worden. Als de auto van voor januari 1960 is dan hoeft die helemaal niet meer gekeurd te worden.
Als het voertuig zwaarder is dan 3.500 kg of onder de categorieën taxi, ambulance, bus en voertuigen voor vervoer van gevaarlijke stoffen valt dan mag je de APK keurmeester elk jaar de hand schudden.
Bekeuring verlopen APK
Als de APK verlopen is krijg je niet direct een bekeuring. Mocht je met een niet gekeurde auto de weg op gaan dan krijg je een bekeuring als je staande wordt gehouden. In de praktijk gaat het wel goed als je onderweg bent naar een APK afspraak of een auto-inkoper. Dit moet je echter wel aan kunnen tonen.
De registercontrole zorgt ervoor dat je ook bekeurd kunt worden als je niet eens met de auto rijdt. Via de controle van de kentekendatabase ontvang je 8 weken nadat de APK is verlopen volautomatisch een bekeuring van het CJIB in de brievenbus. Een bekeuring voor een verlopen APK kost al gauw € 100,-.
Bron: RDW